استفاده از ابزارآلات ماشینی، جهت انجام امور، در دنیای مدرن امروزی، امری گریز ناپذیر است. با توجه به پیشرفت تکنولوژی صنعتی ، برای پیشبرد بهتر امور و جابجایی وسایل سنگین این نیاز برای افراد ایجاد میشود که به دنبال ابزاری باشند که این کار را برایشان آسانتر کرده و بازدهی کارشان را بیشتر کند. لیفتراک جزئی از این دست ابزارآلات ماشینی است.
لیفتراک :
لیفتراک ماشینی است دارای دکل ، شاخک و الحاقیات ، که با توجه به نوع فعالیت آن ها ، جهت حمل و نقل ، جابهجایی و انبار نمودن بارها در اشکال و ظرفیتهای مختلف ، طراحی و ساخته میشود.
اولین لیفتراک ها در اوایل قرن 20، توسط کمپانی های قدرتمندی همچون، کلارک و تاون، تولید شدند. امروزه شرکت های زیادی در سطح جهان، در زمینه طراحی و ساخت انواع لیفتراک، فعالیت دارند.
اجزای اصلی دستگاه لیفتراک عبارتست از: بدنه لیفتراک، اتاق راننده، محافظ سقف، دکل، تکیه گاه شاخک ها، نگهدارنده بار، شاخک ها، چرخ ها، وزنه تعادل، تجهیزات هشداردهنده ایمنی، سیستم ترمز و سیستم هیدرولیک سیلندر.
چنانچه میایل هستید در ارتباط با اجزا بیشتر بدانید، مقاله اجزای اصلی را بخوانید.
کاربرد اصلی لیفتراک :
لیفتراکها در انبارها بهراحتی و در سطوح وسیع میتوانند وسایل را جابهجا کنند.
استفاده از لیفتراک در محلهایی که ساختوساز بیشتر است کاربرد ویژهای دارد زیرا این دستگاه بهراحتی میتواند مصالح و وسایل ساختمانی را بلند کرده و به هرجایی منتقل کند.
لیفتراک وسیلهای که با دو شاخک در جلوی خود ، از آن برای بالا و پایین بردن وسایل و همچنین جابهجایی آنها استفاده میکند. شاخکهای این وسیله میتوانند بالاتر از خود لیفتراک بالا برود و وسایل را در بالاترین سطح وسایل دیگر قرار دهند و به همین دلیل بهآسانی میتوانند برای بارگیری کامیونها از این وسیله استفاده کرد.
انواع لیفتراک بر حسب نوع موتور :
یکی از مهمترین قسمتهای لیفتراک ، موتور لیفتراک است که تأمین کننده قدرت و گشتاور لازم برای کارکرد لیفتراک هست.
امروزه در لیفتراکها از انواع مختلف سوخت برای به کار انداختن موتور آن استفاده میشود. دیزل ، بنزین ، گازوبنزین و نیروی الکتریکی از مهمترین آنها میباشند. سوخت این ماشین به محل مورد استفاده آن بستگی دارد که معمولاً برقی ، فسیلی و یا گازی است.
چناچه مایل هستید در ارتباط با موتور بدانید مقاله .. بخوانید
حداقل میزان باری که این ماشین می تواند حمل کند، توسط کارخانه سازنده آن مشخص می شود. این مشخصات، بر روی پلاک ماشین، درج شده است. لیفتراک حتماً باید دارای سیستم فرمان حرکت چرخ باشد تا توانایی حرکت در زوایای مختلف را برای دستگاه فرآهم سازد. در یک انبار معمولی، بیشتر لیفتراک ها، دارای ظرفیت حمل، از 1 تن تا 10 تن را دارند. در شرایط خاص، لیفتراک های بزرگتری با وزن حمل بار، تا 50 تن نیز، برای حمل کانتینرهای سنگین استفاده میشود.
از مشخصات لیفتراک که بایستی به آن توجه داشت :
- ظرفیت :حداکثر بار مجاز ایمن که توسط لیفتراک جابهجا میشود و بوسیله کارخانه سازنده بر روی پلاک مشخصات ماشین درج شده است.
- ملحقات لیفتراک: کلیه تجهیزاتی که توسط شرکت سازنده لیفتراک، مطابق با استانداردهای لازم برای حمل و جابجائی بارهای خاص به دکل یا شاخک لیفتراک اضافه میشود.
- تجهیزات کنترلی: تجهیزاتی نظیر گیج ها، کنترل کنندهها و نشانگر سرعت که بوسیله آنها وضعیت و عملکرد لیفتراک تحت کنترل در میآید.